Anxietatea

Sunt momente in care cu totii  avem emotii puternice pe care nu le putem gestiona  sau  ganduri ca:
· “Ceva rau o sa se intample“
· “Nu voi putea sa suport“ ,
sau  avem  o anumita  frica:
· de a nu pierde controlul,
· de evaluare negativa,
· de a nu ramane blocat intr un spatiu unde te poti sufoca,
· de a vorbi in public,
· de a ramane singur, etc .

Ele  produc  reactii la nivel fizic . Nivelul adrenalinei (hormon secretat in sange in situatii de stres) creste, iar  sistemul de alarma al organismului il pregateste pentru reactia “ lupta sau fugi “. Sangele este directionat catre muschii bratelor si picioarelor,pentru a ne ajuta sa scapam sau sa  luptam contra acestei amenintari (reale sau imaginare).
Ce puteti observa ca reactii ale organismului : transpiratii, palpitatii, tulburari ale sistemului digestiv, tensiune musculara, durere in piept, dificultati de respiratie, oboseala sau stare de lesin sau din contra, exces de energie, dureri de cap, senzatia de “fluturi in stomac”, uscaciunea gurii, etc.

Anxietatea este modalitatea corpului de a raspunde atunci cand crede ca este in pericol. Pericolul poate fi real sau nu. Este sistemul primitiv de alarma al organismului, un mecanism de supravietuire. Acest mecanism functioneaza chiar daca pericolul este in capul nostru mai degraba decat in realitate. Credem ca suntem in pericol, si este suficient pentru a declansa sistemul.

La nivel comportamental  avem tendinta:
· de a evita locuri , situatii  sau anumite persoane,
· de a nu iesi din casa  sau de a  iesi  numai la anumite ore si numai in compania celor cu care ne simtim in siguranta,
· de a ne lua  “ masuri de siguranta “ ( medicamente la indemana )
· de a evita contactul vizual
· de a fuma sau bea mai mult
· de a avea un plan de scapare , de rezerva

Din  pacate, toate aceste comportamente  nu fac ca anxietatea sa dispara. Dimpotriva, in timp ce depinzi de ele, nu vei descoperi niciodata ce se intampla daca renunti la ele. Gandurile negative raman acolo, impreuna cu anxietatea.

“ O corabie intr-un port este in siguranta, dar nu pentru asta a fost construita corabia “