Scenariul de viata

In copilarie cu totii incercam sa dam un sens lumii si locului nostru in lume. Este momentul in care devenim scenaristii propriei vieti. Pe parcurs adaugam mai multe detalii si mai multe personaje acestei povesti.. Devenim adulti si nu mai suntem constienti de aceasta poveste pe care am scris-o. Ne aranjam viata astfel incat sa corespunda scenariului si modelam realitatea pentru a se incadra in  convingerile pe care le avem despre viata.
O astfel de decizie devine o incarcatura emotionala si un angajament de a trai intr-un anumit fel. Ne spune ce este posibil pentru noi. Acest plan de viata este construit inconstient, pentru a proteja.
Orice scenariu poate deveni o autolimitare in viata de adult. Asta ar insemna sa nu luam in calcul noi oportunitati, chiar daca ele sunt acolo. Si nu le luam in calcul pentru ca ele sunt in afara scenariului nostru. Si atata timp cat ne tinem de el, viata poate fi destul de previzibila.. Totusi, pretul pe care trebuie sa-l platim pentru aceasta siguranta este ca excludem noi posibilitati, chiar daca ele sunt cele potrivite.Intrebarea pe care poate doriti sa v-o puneti este: cum ar putea arata scenariul meu? O metoda pe care o puteti folosi este sa va uitati care este povestea dumneavoastra preferata din copilarie. Ce poveste sau personaj  v-a placut copil fiind? Puteti sa va intrebati de asemenea cum va asteptati sa arate viata dumneavoastra. Unii oameni se pot gandi ca nu vor intalni niciodata persoana potrivita (decizia lor fiind de a fi singuri), iar unii oameni se asteapta sa aiba parte de relatii bune si de lunga durata. Se poate vedea ca unele scenarii ofera mult mai multa fericire decat altele. Putem chiar sa le clasificam in scenarii pozitive si scenarii negative. Sunt interpretari care se repeta in viata noastra  si ne lasa la final un sentiment neplacut. Aceste intamplari ne fac sa ne spunem: “ Stiam eu ca o sa se intample asta! “ sau “ De ce mi se intampla tocmai mie asa ceva ? “ sau “ Am crezut ca el e altfel, dar de fapt e la fel ca ceilalti.”.
Oricum ar fi acest scenariu, el este un tipar de gandire si comportament care va restrictioneaza. Ideal este sa devenim constienti de acest scenariu, sa ne eliberam si sa fim autonomi. Asta inseamna sa ne comportam, sa gandim si sa simtim ca raspuns direct la “ aici si acum “  ( modalitate specifica starii de Adult ) la realitate , decat sa reactionam in functie de un anumit tipar.
Si bineinteles, odata ce ai descoperit care este propriul tau scenariu de viata, poti sa-l schimbi. Acest scenariu este facut in copilarie, dar acum poti sa te razgandesti ca adult. Tot ce ai hotarat pentru tine cand erai copil, era facut dintr-o perspectiva foarte limitata. Ceea ce poate fi un adevar general despre viata, poate fi total neadevarat pentru tine azi. Ceea ce poate fi un adevar pentru o persoana, poate fi total opus pentru alta persoana.
Scenariile pot fi schimbate si desfiintate. Ca adult, poti fi liber sa-ti scrii propria poveste si sa-ti placa asta. Capacitatea de a schimba modul in care percepi realitatea este mai valoroasa decat a schimba contextul exterior. Schimbarea vine din interior.