Ce este psihoterapia?

Psihoterapia este rationala si accesibila. Este un proces logic, pe care oricine il poate intelege si urma. Nu exista nici un motiv pentru ca ceva ce se intampla intr-o sedinta de terapie sa fie nerezonabil sau misterios.
Dimpotriva. In terapie fiecare pas trebuie sa aiba sens pentru tine.
Desi cateodata s-ar putea sa ajungem pe un teritoriu mai putin cunoscut tie, este important pentru tine sa ajungi sa intelegi cum ai ajuns acolo.

Psihoterapia este un dialog. Tu prezinti datele, terapeutul ofera idei despre datele tale, cat si propriile sale  date. Ceea ce se intampla, faptele,  nu sunt numai externe, ele includ si sentimentele tale, reactiile tale, perceptiile tale…

In sedinta de psihoterapie este important ca tu sa ai un rol activ. Daca la un moment dat terapeutul iti sugereaza ceva, numai tu poti decide daca intr-adevar asa este. Cea mai mare dovada ca o interpretare sau o sugestie este corecta este reactia ta la ea.

Psihoterapia este o alternativa la medicatia psihiatrica. Ea te poate ajuta ca tu sa gasesti alfel de solutii decat pana acum, te poate ajuta in dezvoltarea ta personala, te poate acompania in momente dificile si te ajuta sa-ti dezvolti abilitati pentru a face fata sau pentru  a-ti  regasi resursele interioare.

Psihoterapia iti ofera o oglinda in care te poti vedea asa cum nici  nu banuiai.

Ce nu este psihoterapia?

Psihoterapia  nu ofera sfaturi. Este plina lumea de sfaturi. Poate o parte din ce te-a adus la cabinet poate fi faptul ca te-ai pierdut in toate aceste sfaturi si ca nu poti sa-ti dai  seama caruia  sa-i acorzi atentie. Probabil ca ultimul lucru de care ai avea nevoie ar fi sa mai primesti niste sfaturi , sau de inca o voce care sa-ti spuna ce sa faci.

Psihoterapia  nu ofera solutii. Nu-ti  pot spune ce sa faci in legatura cu o anumita problema. Vom explora impreuna ce se intampla atat in interiorul tau cat si in  interactiunea cu ceilalti  si  atunci tu o sa stii mai bine decat mine ce este mai bine pentru tine.

Tu insuti vei descoperi solutia prin intermediul acestui proces.  Scopul unei terapii este ca tu sa-ti  redescoperi propria  voce interioara ,  propriile  prioritati si curajul de a pune in actiune ceea ce tu consideri ca este necesar. Si poate ca data viitoare nu o sa mai fii asa confuz.

Vei capata o busola si iti va fi mai usor sa te orientezi.  Este ca un vechi aforism: “ Da- i unui om un peste si-l vei hrani o zi. Invata-l sa pescuiasca si il hranesti pentru o viata.”