Dacă nu ştii că doar de tine depinde în anumite momente să dai inteligenţă emoţiilor tale, gândirii tale şi comportamentului tău, atunci nu vei şti nici ce să faci atunci când apar provocări care au potenţialul de a te scoate din zona de confort.

Şi tu eşti mai mult decât emoţiile tale şi eşti mai mult decat gândirea ta.

Eşti cel care  poate observa aceste momente  şi deci modifica în aşa fel încat ele să fie mai benefice, mai folositoare.

Dacă nu ştii că gândurile şi emoţiile tale produc un efect imediat  în chimia corpului tău generând hormoni care îţi pot afecta metabolismul, nu vei face nimic pentru a echilibra această chimie, şi vei aştepta să se regleze de la sine.  Lucru care nu face decât să te menţină într-o stare de spectator al propriului dezechilibru. Şi tu poţi produce echilibru, nu dezechilibru.

Daca nu ştii că prin puterea ta personală şi prin puterea intenţiei tale poţi produce un efect  asupra mediului interior şi/sau exterior, vei  lăsa acest mediu să te controleze, să te afecteze mai mult decât e cazul, să te ducă pe unde vrea el.

 Astfel, schimbarea pe care poate o aştepti uneori, nu se va produce sau se va produce când vor vrea ele, condiţiile sau când va vrea el, mediul exterior. Ceea  ce nu cred că îţi doreşti. Cu siguranţă că îţi doreşti să fii bine.

Dacă nu ştii că exact lângă potenţialul negativ al unei situaţii sau al unei stări stă aşteptându-te cel pozitiv sau cel neutru, nu vei putea alege în mod conştient o variantă mai bună,  mai realistă, mai folositoare. Şi vei  repeta acelaşi pattern de a fi, de a  percepe, de a gandi, de a simţi. Un cerc vicios. Din care dacă vrei, poţi să ieşi.

Dacă nu ştii că sunt momente în care frica, furia, dezgustul, frustrarea pot fi evitate, ocolite sau  transformate prin modalităţi sănătoase, realiste, lucide de a gândi  sau printr-o poziţionare diferită asupra situaţiei,  nici nu vei face asta. Şi le vei alimenta,  te vei identifica cu ele sau vei prelungi desfăşurarea lor doar pentru că s-au activat.

Ştiu, sunt şi momente în care  aceste stări au nevoie de puţină analiză, de înţelegere, de acceptare, de vindecare. Nu la acele momente mă refer. Sunt acele momente în care pur şi simplu hotărăşti că nu vrei să cobori acolo unde aceste stări se află.  Poţi să iei decizia asta, ferindu-te de bombardamente.

Dacă nu ştii că de multe ori buna dispoziţie trebuie creată cu atenţie, cu perseverenţă, cu determinare, cu voinţă, cu speranţă, cu prezenţă de spirit, cu plăcere, cu bucurie, atunci nici nu vei face ceva în mod special pentru ea.  Şi o vei lăsa undeva pe un raft sau într-un sertar.  Sau vei uita de ea,  sperând sau aşteptand să aibă altcineva grijă de ea, sau să se producă ea aşa, singură. Ceea ce rar se întamplă.

Mai facem asta uneori, uitând că putem alege ordinea, nu haosul.

Putem alege să fim atenţi la propriile stări, nevoi, dorinţe, nu să uităm de ele.

Putem alege o variantă a noastră mai bună, mai blandă, mai evoluată.

Putem alege să ştim, să cunoaştem, să ne informăm, să evoluăm.

Putem alege să nu ignorăm faptul că există informaţii ce ne pot face să înţelegem şi ne pot  scoate la lumină, scutindu-ne de multe stări neplăcute.

Dacă nu ştii, nu vei înţelege